Operatorii telecom din România investesc anual în infrastructură până la 10% din venituri

EurowebCentru de presaOperatorii telecom din România investesc anual în infrastructură până la 10% din venituri

Aug

3

Operatorii telecom din România investesc anual în infrastructură până la 10% din venituri

  • Ritmul învestițiilor în infrastructură va crește în intensitate în următorii ani
  • Furnizorii de servicii de comuncații vor fi nevoiți să colaboreze mai bine, în încercarea de a face economii
  • Euroweb va investi în acest an până la 12% din venituri în dezvoltarea infrastructurii

București, 3 august 2015 – Investițiile în infrastructură făcute de operatorii de telecomunicații din România vor crește în intensitate în următoarea perioadă, în condițiile în care calitatea rețelelor este acum o prioritate, un bun strategic și un diferențiator esențial pe o piață telecom cu un nivel foarte mare al concurenței. De asemenea, ritmul tot mai alert în care se fac investițiile determină o colaborare mai strânsă între furnizorii de servicii telecom, în încercarea de a face economii.

„Sumele de bani alocate de operatorii telecom îmbunătățirii infrastructurii ajung până la 10% din veniturile anuale. Nivelul mare al competiției obligă însă companiile de telecomunicații la o colaborare mai strânsă care, în cele din urmă, le-ar putea genera economii de 5% – 7%”, spune Nazmi Çağlar Bölük, CEO Euroweb România.

Investițiile în infrastructură vizează în principal creșterea acoperirii, creând astfel posibilitatea oferirii de noi servicii către clienți.

„Zonele de maxim interes pentru operatorii telecom pentru următoarea perioadă vor fi 4G, 4G+, data center și cloud. Cu atât mai mult cu cât Guvernul a aprobat la începutul lunii trecute Planul Național de Dezvoltare a Infrastructurii NGN (Next Generation Network), care presupune construirea de rețele de comunicații în bandă largă cu acoperire națională și cu o largă răspândire a punctelor de distribuție, în acord cu Strategia Națională privind Agenda Digitală pentru România 2020. Aceasta prevede ca până în 2020, la nivelul Uniunii Europene, să se ajungă la o viteză crescută de acces la internet de minimum 30 MBps pentru toate gospodăriile, iar cel puțin 50% dintre gospodării să aibă conexiuni de acces la internet cu viteza de peste 100 MBps”, precizează Nazmi Çağlar Bölük.

Odată cu extinderea rețelelor, vor fi lansate noi cetegorii de servicii în funcție de tipul operatorului și portofoliul acestuia. Astfel, companiile de telefonie fixă vor face investiții în elementele de bază ale unei rețele, astfel încât să poată oferi mai bune servicii TV sau viteză mai mare la internet, mărind capacitatea rețelei broadband. Pe de altă parte, în perioada următoare, operatorii de telefonie mobilă vor pune accent pe servici de tipul 4G+ sau VoLTE (Voice over LTE), atât de necesare într-o piață în care numărul utilizatorilor de smartphone a crescut semnificativ în ultimii doi ani.

Planurile Euroweb privind îmbunătățirea infrastructurii vizează anul acesta o investiție de până la 12% din valoarea veniturilor. Euroweb este printre puținii furnizori de pe piața locală care deține patru puncte cross border, ca parte a infrastructurii sale. Reațeaua națională Euroweb se întinde pe 2.000 Km de fibra optică, deținută, închiriată, sau aspura căreia are drept permanent de folosință. Prin Euroweb, clienții au acces la rețele metropolitane în toate marile orașe precum Bucuresti (peste 1.000 km de cabluri de fibră optică), Timisoara, Suceava, Brașov, Tg Mures, Sibiu, Constanța, Craiova, Ploiești, Oradea și Bacău.

„Pentru anul în curs urmărim o creștere a prezenței noastre în majoritatea acestor orașe, în funcție de oportunitățile pe care le vom identifica. Suntem interesați de dezvoltarea de platforme pentru servicii de nișă, de sisteme IT de tip internal back office și de dezvoltarea capabilităților în zona de centre de date”, mai spune Nazmi Çağlar Bölük.

Despre Euroweb

Euroweb România este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața locală de telecomunicații. Compania este specializată în furnizarea de soluții de busines IT&C dedicate segmentului B2B.

Euroweb are în prezent 80 de angajați și dispune de centre operaționale în București, Timișoara, Cluj-Napoca și Iași, care deservesc peste 1.000 de clienți din segmente precum: financiar-bancar, servicii, producție și telecomunicații.

Începând cu anul 2010, acționarul principal al Euroweb România S.A. este TT International Holdings BV, parte a grupului Turk Telekom care deține cea mai mare infrastructură de telecomunicații din regiune.