Piața de servicii de tip cloud computing din România va crește cu 20% în 2015

EurowebCentru de presaPiața de servicii de tip cloud computing din România va crește cu 20% în 2015

Sep

11

Piața de servicii de tip cloud computing din România va crește cu 20% în 2015

  • Instituțiile publice și IMM-urile vor fi principalele motoare de creștere
  • Valoarea pieței va depăși 150 de milioane de euro, până în 2017
  • Euroweb are în plan lansarea de soluții de infrastructură și securitate în cloud

București, 1 iulie 2015 – Valoarea pieței de servicii de tip cloud computing din România va depăși 150 de milioane de euro până în 2017, în condițiile în care companiile și instituțiile publice conștientizează necesitatea acestora și încep să le implementeze. „Gradul de adopţie în România al serviciilor cloud era sub 10% în 2013, însă, în următorii ani, ne așteptăm la o creştere semnificativă, ținând cont de faptul că se va da undă verde la fondurile europene, pentru perioada 2014 – 2020. Estimăm o creștere semnificativă a cererii din partea firmelor mici şi a instituţiilor publice, odată ce Comisia Europeană a stabilit regulile de finanţare a proiectelor din IT în 2014”, spune Nazmi Çağlar Bölük, CEO Euroweb România.

Astfel, Euroweb estimează pentru 2015 un avans de 20% a industriei locale de servicii de tip cloud.

Potențial mare de creștere pentru mediul privat

Cea mai recentă statistică europeană arată că piața din România are un necesar și un poțential de creștere important în zona soluțiilor IT de business pentru companii. Adopția serviciilor cloud în sectorul privat reduce costurile de utilizare a soluțiilor IT (companiile pot face economii de la cheltuieli pentru servere, licențe software, hosting, colocare, mentenanță sau personal tehnic ultraspecializat), oferă acces la un model de tarifare bazat pe procentul de utilizare SAAS (Software As A Service), presupune flexibilitate, iar informația este foarte bine structurată și centralizată.

Administrații publice mai eficiente

Sectorul public se orientează către tehnologia cloud computing din mai multe motive: în primul rând, reducerea costurilor și creșterea semnificativă a eficienței muncii în cadrul administrațiilor. În plus, adoptarea unor astfel de tehnologii permite realizarea facilă a unor sisteme orientate pe funcționalitate și pe nevoia cetățeanului pentru o interacțiune eficientă cu  administrația publică.

Utilizatorii individuali sunt familiarizați cu serviciile de tip cloud

Și la nivelul utilizatorilor individuali lucrurile se schimbă. „Numărul celor care găsesc foarte utile activitățile în cloud este din ce în ce mai mare, fapt ce denotă încrederea oamenilor în această piață și conduce automat la maturizarea a tot ce se creează și se utilizează în sistem cloud”, spune Nazmi Çağlar Bölük.

Utilizatorii individuali vor avea posibilitatea și oportunitatea de a accesa și a uza de diferite fișiere și informații media de pe diverse dispozitive. Aplicațiile de mobil din cloud, elementele media, rețelele de socializare, muzica și video-streaming-ul vor cunoaște o creștere semnificativă, iar elementele create în cloud vor deveni și mai necesare utilizatorilor. În cele din urmă, cloudul va fi metoda cea mai eficientă și mai răspândită pentru  stocarea de date.

Înțelegerea avantajelor pe care cloud-ul le aduce atât mediului privat, cât și public, dar și la nivelul utilizatorilor individuali, crează premisele apariției de noi astfel de servicii și de creștere a ratei de adopție pentru cele existente deja pe piață.

Euroweb oferă în prezent servicii de tip cloud, precum Virtual Private Server (VPS – Server Virtual Privat) și Virtual PBX (Private Branch Exchange – sistem privat de comutație telefonică găzduit de un operator de telecomunicații) – soluții care pot fi permanent customizate pentru a răspunde nevoilor imediate ale companiilor. Un astfel de sistem funcționează la distanță, permițând comunicații clare și eficiente.

Euroweb are în vedere pentru perioada următoare să lanseze soluții de infrastructură și de securitate în cloud. Un exemplu în acest sens este Managed DDoS Protection, un serviciu care protejează companiile impotriva atacurilor de tip DDoS (Distributed-Denial-of-Service), care se află într-o continuă evoluție.

Obiectivul atacurilor de tip DDoS este să distribuie un număr foarte mare de cereri către sistemul informatic sau baza de date ale unui website, pentru ca acesta să nu mai fie disponibil pentru utilizatori. Serviciul Managed DDoS Protection oprește aceste atacuri înainte ca ele să ajungă la destinație.

Despre Euroweb

Euroweb România este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața locală de telecomunicații. Compania este specializată în furnizarea de soluții de busines IT&C dedicate segmentului B2B.

Euroweb are în prezent 80 de angajați și dispune de centre operaționale în București, Timișoara, Cluj-Napoca și Iași, care deservesc peste 1.000 de clienți din segmente precum: financiar-bancar, servicii, producție și telecomunicații.

Începând cu anul 2010, acționarul principal al Euroweb România S.A. este TT International Holdings BV, parte a grupului Turk Telekom care deține cea mai mare infrastructură de telecomunicații din regiune.